iRobot Roomba 980 test og anmeldelse

Højintelligent robotstøvsuger er kommet til Danmark – velkommen til Roomba 980, som vi kigger nærmere på i dette indlæg. Med intelligente teknologier og smart design kan danskerne nu støvsuge deres hjem ved blot at løfte smartphonen og trykke på en knap. Roomba 980 fra iRobot er revolutionerende og sætter nye standarder for, hvad der forventes af robotstøvsugere.

iRobots nyeste robotstøvsuger er kommet til Danmark og giver danskerne mulighed for at få støvsuget deres hjem effektivt og grundigt – revolutionerende teknologier giver brugerne en intelligent robotstøvsuger, der gør hverdagen lettere og smartere. Om Roomba 980 siger Christian Cerda, administrerende direktør i iRobot, ifølge iRobots egen pressemeddelelse:

”Sugeevne, effektiv navigation, tilpasning til skiftende miljøer og rengøring under møbler, hvor snavs gemmer sig, er alle vigtige faktorer, og de skal være afbalanceret. Roomba 980 tager højde for dette, for så at levere praktisk, skræddersyet og kraftfuld rengøring hver dag” (oversat fra iRobots pressemeddelelse).

Roomba 980 er, af iRobot selv, blevet kaldt den vigtigste Roomba siden den første Roomba robotstøvsuger blev lanceret tilbage i 2002. Robotstøvsugeren er udstyret med kamera, kan tilsluttes Wi-Fi, yder sugestyrke alt efter gulvtype og meget mere.

Brug smartphonen til at støvsuge. iRobots HOME applikation gør det muligt for brugerne at starte, stoppe, skemalægge og holde øje med støvsugningen på mobilen. Når først Roomba 980 robotstøvsugeren er tilsluttet hjemmets Wi-Fi kan brugeren give Roomba 980 kommandoer fra både Android- og iOS-enheder, herunder hvilken type støvsugning der ønskes. Det er muligt at skemalægge støvsugning – op til syv gange ugentligt kan Roomba 980 gå i gang med støvsugningen som planlagt i appen.

Intelligent navigation og visuel lokalisering, under navnet iAdapt Navigation with Visual Localization, gør Roomba 980 i stand til at visualisere sin position ved hjælp af kamera samt kortlægge hele hjemmet. Det betyder, at robotstøvsugeren ikke kører ind i møbler og vægge og at brugeren får en grundig støvsugning af hele hjemmet – fra væg til væg og fra hjørne til hjørne. I op til to timer støvsuger Roomba 980 (afhængig af gulvtyper) og kører tilbage til ladestationen, når støvsugningen er overstået. Skulle Roomba 980 løbe tør for strøm, inden opgaven er fuldført, fortsætter Roomba 980 hvor den slap, inden den kørte til ladestationen.

Intet er overladt til tilfældighederne med Roomba 980, da støvsugningen foregår i et lineært mønster i modsætningen til tidligere modeller. På den måde bliver ingen hjørner eller områder glemt. Skulle der være et rum eller et område, hvor brugeren ikke ønsker støvsugning, opsættes den medfølgende virtuelle væg. Registrerer Roomba 980 et område med ekstra meget snavs, skidt eller støv yder robotstøvsugeren ekstra koncentreret støvsugning på netop det område – og sidebørsterne sikrer, at selvom snavset er i hjørnet, bliver det medtaget i støvsugningen.

Roomba 980 registrerer gulvtypen, og justerer sugestyrken derefter. Kører den på et tæppe forhøjes sugestyrken, så alle hår og alt støv bliver suget op af tæppet. Den lave profil på robotstøvsugeren betyder også, at der ikke er mange møbler, der forekommer som forhindringer for Roomba 980. Den kører under sofaer, borde og skænke for at komme derhen hvor snavset og støvet samler sig.

Fremtiden flytter ind med Roomba 980 fra iRobot og giver brugerne effektiv støvsugningen uden de skal løfte mere end deres egen smartphone. Det er iRobots første bud på en robotstøvsuger, der både kan kommunikerer med smartphonen og kortlægge hjemmet. Især disse to teknologier giver robotten en bedre forståelse af miljøet, den støvsuger i – og brugerne får mere kontrol, også selvom de ikke står med et teleskoprør i hånden. Roomba 980 sætter nye standarder – både hvad angår teknologi i robotstøvsugere og selve støvsugningen.

Prisen og hvorfor skal man købe Roomba 980?

Selvom vi vurderer at iRobot Roomba 980 på nuværende tidspunkt er en af de absolut bedste robotstøvsugere på markedet, er det ingen hemmelighed at det også er en af de dyreste. Der er sket mange forbedringer siden Roomba 880 som er placeret på trinnet under, men i bund og grund gør de begge modeller et virkelig godt stykke arbejde. Det som taler for Roomba 980 er den nye teknologi, som både gør at den kortlægger rummet på en helt anden måde, har mulighed for at tage op til 185 kvadratmeter og kan køre systematisk. Derudover tæller muligheden for fjernstyring med mobilapp helt sikkert op i min bog. En fordel som er værd at nævne i forhold tidligere modeller er at den kan køre retur for opladning, og herefter vende retur og fortsætte hvor den slap – den kan ingen af de tidligere generationer.