iRobot Roomba robotstøvsuger

Først og fremmest lidt historie om iRobot, som blev grundlagt i 1990 af professof Rodney Brooks, Colin Angle og Helen Greiner, som tidligere har arbejdet med robotteknologi og intelligens i robotter. Selskabet tabte store penge i de første, grundet omkostninger til udvikling, men de var hele tiden klar over at deres udvikling kunne bruges til noget fornuftigt. De begyndte herefter at bruge teknologien til at producere robotter til hjemmene, og i 2002 blev Roomba opfundet. De første Roomba modeller havde nogle børnesygdomme, men gennem flere generationer af støvsugere, har iRobot endelig fået skabt den perfekte robot, som i dag er solgt i mere end 3 millioner eksemplarer.

Bygget på teknologi fra militæret

iRobot startede med at arbejde med en teknologi kaldet Aware, som blev brugt indenfor militæret. Teknologien blev blandt andet brugt til at bygge robotter til at ryde miner, og grundlæggende handler det om at skabe robotter som tilpasser sig omgivelserne omkring den. Ser vi nærmere på Roomba, bruger den samme teknologi til at navigere rundt i huset, hvilket gør at den med sikkerhed dækker hele gulvet og kommer omkring møbler og andre forhindringer.

iRobot Roomba robotstøvsuger

Roomba navnet på den selvkørende robotstøvsuger af iRobot. Den er i stand til at navigere i et helt almindeligt rum, med forhindringer, mens den støvsuger gulvet. Roomba blev indført i 2002, og i januar 2008 er der solgt over 2,5 millioner enheder. Der er siden de føste modeller, blevet lavet den helt nye 500-serie, som bygger på den nyeste teknologi. Disse modeller er helt fri for de tidligere børnesygdomme, og er derfor den perfekte robot som er blevet bedre til at navigere omkring blandt andet forhindringer.

Selve robotten er rund (så den umuligt kan sidde fast nogle steder), og er 34 centimeter i diameter og blot 9 centimeter høj, hvilket gør at den kan komme under stort set alle møbler. En stor kofangeren med sensorer er monteret på den forreste halvdel af robotten, hvor der også er en infrarød sensor på toppen i midten. Et håndtag er monteret på toppen af enheden, så man let kan flytte robotten rundt. Afhængig af modellen, medfølger der også virtuelle vægge og lighthouses, som er avancerede systemer som enten gør at man kan blokere for adgangen til bestemte rum, eller sende robotten videre efter end rengøring. Den indbyggede trappesensor på robotten, gør at robotten ikke kører ud over trapper eller lignende huller.

Til de nyeste modeller, medfølger der også en ladestation, som robotten selv finder efter end rengøring, og her lades robotten op på maksimalt tre timer. Roomba har derudover en indbygget støvsensor, så den støvsuger mere effektivt på bestemt snavsede områder. Det er også muligt at klikke på spot-knappen, hvorefter Roomba robotstøvsugeren rengør på et bestemt sted – hvis man f.eks. har spildt noget på gulvet.

Nogle af de nyeste modeller fra iRobot Roomba, kan også times og skemalægges til at gøre rent på bestemt tidspunkter, hvilket kunne være når du ikke er hjemme. Der specialdesignede sidebørster på robotten, sørger for at robotten kommer helt ud til kanten og følger væggene helt ind i de mest snævre hjørner. Alt i alt en meget effektiv robot, som kan erhverves til meget forbrugervenlige priser.